Kutya-fitness, balance tréning

Kiscsoportos vagy egyéni kutya-fitness
A különböző alakú, méretű instabil eszközökön, speciális egyensúlyozó eszközökön, akadályokon (és ezek kombinációin:)) végzett gyakorlatok erősítik az izomzatot, javítják az állóképességet, a koordinációt, az ügyességet, a végtag tudatosságot és nem mellesleg a kutya-gazdi kapcsolatot. A gyakorlatok során olyan izmokat is megdolgoztatunk amelyek más mozgás, akár futás során, kevésbé elérhetőek. A mély, ízület közeli izmok erősítésével az ízületek jobb stabilitása is elérhető, így a betegségek, sérülések megelőzésében is szerepet kap ez a mozgásforma. 
Minden kutya az állapotához, bátorságához mérten kap feladatokat, amelyeket a gazdi irányításával végez. Természetesen az óra része a bemelegítés is.
A tornával képesek vagyunk az izomzatot erősíteni, az egyenletes végtaghasználatot elősegíteni, az egyensúlyt, a mozgáskoordinációt és a propriocepciót (helyzetérzékelést) javítani. 
A tornaeszközök és gyakorlatok száma végtelen. Bármilyen gyakorlatsort tervezünk meg a  kutyának, minden esetben figyelembe kell venni az állat mentális állapotát, teherbírását, személyiségét, motiválhatóságát. A feladatok bonyolultsága, a torna ideje mindig személyre szabott, emellett különösen fontos betartani a fokozatosság elvét. 
Kinek ajánljuk a kutya-fitness alapozónkat?
Sportoló kutyáknak: a sporthoz szükséges mozgásokat elemeire bontjuk és a szükséges izmokat erősítjük lassú, veszélytelen mozgással. Csökken a sérülések kockázata, fokozódik az erőnlét, a koordináció, a testudatosság. Tökéletes keresztedzés.
Családi kutyusoknak és idősödő ebeknek: különösebb előképzettség nélkül érdekes és hasznos elfoglaltság a gazdinak és kutyának egyaránt. A kapcsolatotok még szorosabbá válik az együtt töltött idő és tanulás során. Segít fitten tartani a kutyusod, megelőzni az esetleges mozgásszervi problémát.
Ha túl vagytok valamilyen mozgásszervi problémán: ha megszerettétek a gyógytorna során a közös munkát és szeretnéd haladóbb szinten folytatni a napi testmozgást.
Hogyan működik?
A fizioterápiás eszközök használatakor a kutyát egyensúlyi helyzetbe hozzuk, így reflexesen az ízület stabilitásáért felelős izmokat, szalagokat erősítjük, melyek stabilizálják az ízületet. A vázizomban található izomorsó receptorok és minden ínhez tartozó ínorsó, Golgi-receptor feladata, hogy az izom-ín változást, feszültségváltozást jelezzék a gerincvelőn keresztül az agytörzsnek. Az agytörzs a beérkező információkat feldolgozza és a célnak megfelelő mozgást hoz létre, vagy az egyensúlyi helyzet megtartásához szükséges vázizmokat hozza működésbe.
A különböző akadályokon végzett feladatok az egyenletes végtagterhelést segítik elő, a lépéshosszt változtatják meg, illetve a végtag-tudatosságot és az ügyességet segítik elő.
Az eszközök igen különbözőek és ezeket kombináljuk,variáljuk, sőt a víz alatti futószalagon is színesíthetjük vele a feladatokat így mindig változatos feladatokat kapnak a kutyák.
Jelentkezni az elérhetőségeinken tudtok, aktuális tanfolyamainkról itt tudtok informálódni.