Kutya-fitness

 

 

 

Kiscsoportos vagy egyéni kutya-fitness

 

A különböző alakú, méretű fitness labdákon, speciális egyensúlyozó eszközökön, trambulinon, futópadon, akadályokon (és ezek kombinációin:)) végzett gyakorlatok erősítik az izomzatot, javítják az állóképességet, a koordinációt, az ügyességet, a végtag tudatosságot és nem mellesleg a kutya-gazdi kapcsolatot. A gyakorlatok során olyan izmokat is megdolgoztatunk amelyek más mozgás, akár futás során, kevésbé elérhetőek. A mély, ízület közeli izmok erősítésével az ízületek jobb stabilitása is elérhető, így a betegségek, sérülések megelőzésében is szerepet kap ez a mozgásforma. 

Minden kutya az állapotához, bátorságához mérten kap feladatokat, amelyeket a gazdi irányításával végez. Természetesen az óra része a bemelegítés is.
Az órák nem egymásra épülnek, tehát bárki, bármikor csatlakozhat.
Hetente egy vagy két alkalommal 45 percben várjuk az edzeni vágyó kis, nagy, közepes, felnőtt, idős, kölyök ebállatokat.
Jutalomfalatot és hámot mindenki hozzon magával.
Csoportos torna esetén létszám limitált, maximum 4-5 fő jöhet egyszerre. Ha betelik a létszám, új csoportot indítunk.
Ár: 4000 Ft/alkalom (teljes csoportok jelentkezése esetén kedvezményt adunk)

 

Újdonság!

Kutya-fitness alapozó tanfolyam

A négy alkalmas tanfolyam során a gazdik kiscsoportos foglalkozásokon megtanulják a kutya-fitness alapjait, az eszközök helyes használatát, a kutya irányíthatóságát így a későbbiekben a magasabb szintű fitness óráinkba is be tudnak kapcsolódni, illetve otthon is tudnak gyakorolni.

 

Jelentkezni az ebfizio facebook oldalán vagy az egyéb elérhetőségeken lehet:https://www.facebook.com/ebfizio

A tornával képesek vagyunk az izomzatot erősíteni, az egyenletes végtaghasználatot elősegíteni, az egyensúlyt, a mozgáskoordinációt és a propriocepciót (helyzetérzékelést) javítani. 

A tornaeszközök és gyakorlatok száma végtelen. Bármilyen gyakorlatsort tervezünk meg a  kutyának, minden esetben figyelembe kell venni az állat betegségét, állapotát, teherbírását, személyiségét, motiválhatóságát. A feladatok bonyolultsága, a torna ideje mindig személyre szabott, emellett különösen fontos betartani a fokozatosság elvét. Ezért a gyógyulás elősegítése, a sérülések és a túlterhelés elkerülése érdekében érdemes feltétlenül szakképzett kutya-fizioterapeutához fordulni. A gazdák minden esetben otthon végezhető feladatokat is kapnak, amelyeket egyszerűen beszerezhető, nem túl drága eszközökön lehet végrehajtani. Ilyenek lehetnek például a fitness labda, a felfújható vendégágy (matrac), a trambulin vagy a levegővel telt ülőpárna.

Kinek javasolt?

Ortopédiai problémák vagy traumás sérülések után a gyógytorna segítségével felgyorsítható a gyógyulás, a sorvadt izmokat célzottan tudjuk erősíteni, illetve az ízületközeli, mélyizmok erősítésével stabilizálni az ízületet. Ezek az izmok más mozgatás, akár futás, során sem erősíthetőek olyan mértékben, mint gyógytornával. Egy tervezett műtét, (pl. csípő diszplázia) előtt is hasznos lehet az adott ízület izmainak megerősítése mert a felépülés ideje lerövidül. Célzott mozgatással az ízületek beszűkült mozgáspályája is javítható.

Neurológiai betegségek esetében a járás újratanulásában, a kiesett vagy késleltetett reflexek normalizálásában, a koordináció javításában, a végtag-tudatosság fejlesztésében segítenek az egyensúlyozó, instabil eszközökön, az akadálypályákon végzett különböző gyakorlatok.

Az aktívan sportoló kutyák esetében a sérülések megelőzésében, a saját test-tudatosság fejlesztésében és a teljesítmény fokozásában lehet jelentős szerepe a tornának. A túlsúly esetében a fogyókúra része lehet a diéta mellett, hiszen az ízületeket kímélve tudjuk mozgatni a kutyát. Egészséges kutyák esetében is van előnye a tornának, hiszen jó elfoglaltság, fejleszti az ügyességet és a kutya-gazdi kapcsolatot.

Hogyan működik?

A fizioterápiás eszközök használatakor a kutyát egyensúlyi helyzetbe hozzuk, így reflexesen az ízület stabilitásáért felelős izmokat, szalagokat erősítjük, melyek stabilizálják az ízületet. A vázizomban található izomorsó receptorok és minden ínhez tartozó ínorsó, Golgi-receptor feladata, hogy az izom-ín változást, feszültségváltozást jelezzék a gerincvelőn keresztül az agytörzsnek. Az agytörzs a beérkező információkat feldolgozza és a célnak megfelelő mozgást hoz létre, vagy az egyensúlyi helyzet megtartásához szükséges vázizmokat hozza működésbe.

A különböző akadályokon végzett feladatok az egyenletes végtagterhelést segítik elő, a lépéshosszt változtatják meg, illetve a végtag-tudatosságot és az ügyességet segítik elő.

Az eszközök igen különbözőek és ezeket kombináljuk,variáljuk, sőt a víz alatti futószalagon is színesíthetjük vele a feladatokat így mindig változatos feladatokat kapnak a kutyák.

Láthatjuk, hogy szinte mindenkinek javasolt ez a mozgásforma. Forduljunk bátran kutya-fizioterapeutához egyénileg, de vannak már olyan fizioterápiás kezelők, ahol akár kisebb csoportokban is tornáztathatjuk rendszeresen kutyáinkat.