Terápiás ultrahang

A hang rugalmas közegben terjedő mechanikai hullám, amely frekvencia szerint három csoportbasorolható, a 16 000 Hz feletti az ULTRAhang, amit 1838 óta a gyógyászatban is használnak. Emberi fül nem érzékeli, de a denevérek és kutyák igen, azonban a megfigyelések szerint esetektöbbségében nem zavarja a kutyákat.

A legtöbb mozgásszervi betegségben alkalmazható és általánosan elmondható, hogy többek között: fájdalomcsillapító, értágító, görcsoldó, kötőszövetlazító, hámosító, ödéma csökkentő, izomzatlazító hatással rendelkezik. A szervezetben ultrahang-besugárzásra fizikai, kémiai és biológiai változások, válaszreakciókalakulnak ki. A mechanikai energia hatására a sejten belüli alkotó elemek rezgésbe-mozgásba jönnek,ami súrlódást eredményez, ezt a jelenséget mikromasszázsnak nevezünk. Az UH besugárzás másik fontos gyógyászati jelentőségű tulajdonsága a hőhatás. Az ultrahang további fizikai hatásai:- minden területen kitűnő fájdalomcsillapítás (arthrotikus és egyéb ízületek, izmok, szalagok esetén)- értágító, vérbőséget okozó hatás- képes izomgörcsöket, spazmust oldani- nyirokérmasszázs mellett jól alkamazható ödéma esetén- izomlazító hatás- gyulladás esetén alkalizáló hatás (savas pH eltolódást csökkenti)- oldja az arthrotikus felrakódásokat (mechanikusan lerezegteti).

Indikációk közé sorolható:- mélyizom-lazító, gyulladáscsökkentő, mikrokeringés-fokozó, meszes felrakódásokat oldó hatás- reumatikus problémáknál, meszesedéseknél tökéletesen alkalmazható,- izomgörcsnél, porckorong problémánál, mozgásszervi betegségeknél- lágyrész problémák esetén ( ín-, ínhüvelygyulladás, nyálkatömlő-gyulladás – kutyáknál könyöktájékon gyakori)- kontraktúrák kezeléseknél, passzív kimozgatás előtt előkezelésként jól használható – műtétek után, a felgyülemlett folyadék felszívódásának elősegítése és izomspazmusok mérséklése, a még fennmaradt kényszertartás oldása.