Miért végzünk állapotfelmérést és mit is jelent ez pontosan?

A hozzánk kezelésre érkező kutyusoknál minden esetben elvégezzük első alkalommal az állapotfelmérést. Ahhoz, hogy ez a lehető legpontosabban tükrözze a kutya aktuális állapotát és a legcélzottabb terápiát tudjuk megkezdeni állatorvosi vizsgálatra és részletes kórlapra van szükségünk. 

Ezt követően fogja a fizioterapeuta megvizsgálni a saját szempontjai alapján a pácienst, ami eltérő lehet az állatorvosi vizsgálattól. Mi is kikérdezzük a gazdikat, hogy egy részletes kórtörténettel (heteroanamnézis) rendelkezzünk. Fontos tisztában lennünk minden mozgásszervrendszert érintő információval, de egyéb betegségekkel pl. szívbetegség, epilepszia stb. is vagy az aktuálisan szedett gyógyszerekkel. Megnézzük a kutya aktív mozgását: hogyan fut, milyen a járásképe, van-e sántítás, hogyan fordul meg vagy ül le stb. 

Ezek felméréséhez sokszor a gazdi segítségére van szükségünk, hogy vezesse a kutyát vagy bizonyos mozdulatokat kérjen tőle. Ezután alaposan megtekintjük, megtapintjuk  az ízületeket és izmokat és átmozgatjuk az egyes ízületeket. Így kapunk képet arról, hogy pl. valamelyik ízület duzzadt, fájdalmas a mozgatásra vagy egy végtag izomzata a nem megfelelő használat miatt sorvadtabb a többihez képest stb. Ezek az információk elengedhetetlenek ahhoz, hogy adekvát kezelési célokat állítsunk fel és kidolgozzuk a terápiás tervet! Az állapotfelmérést követően tudjuk eldönteni, hogy a páciensünknek milyen kezelésre(ekre) lesz szüksége. Ez határozza meg, hogy milyen manuális technikákat alkalmazunk vagy inkább aktív gyógytornát, esetleg hidroterápiát (víz alatti futószalagot). A pontos kórelőzmény és a vizsgálatunk tükrében tudjuk megmondani, hogy milyen kiegészítő kezelés (lézer, UH terápia stb.) segíthet a gyógyulásban, de a kezelések gyakoriságára és a terápia várható hosszára is csak így tudunk javaslatot tenni. 

Sokszor merül fel a kérdés, hogy miért vizsgálja meg a fizioteraputa is külön a kutyákat, ha már van egy állatorvosi kórlap vagy korábban már jártak gyógytornára. Röviden a fent említett okok miatt. Erre van szükség ahhoz, hogy a páciens aktuális(!) állapotának megfelelően a legjobb tudásunk szerint segítsük a gyógyulását! 

Fontos tényező még a terápiás terv felállításakor a kutyus habitusa, érzékenysége: nem fogjuk számára extrém stresszt okozó helyzetnek kitenni. Vannak olyan esetek amikor szükséges viselkedésterapeuta bevonása is a sikeres rehabilitáció érdekében.