Hogyan választjuk ki az adekvát kezelést a hozzánk járó kutyáknak?

Gyakran találkozhatnak a gazdik azzal, hogy az ő kedvencük nem ugyanazokat a feladatokat kapja, mint egy másik kutya. Eltérhetnek az egyes foglalkozások időtartamai, az alkalmazott technikák és eszközök, a gyógytorna gyakorlatok és az otthonra kiadott házi feladatok is. Mindig egyénre szabott komplex kezelést biztosítunk, amit az első alkalommal elvégzett állapotfelmérést követeően állítunk össze. 

Bízzunk a szakemberekben, hogy a kedvencünk számára a lehető legjobb és leghatékonyabb terápiát fogják kiválasztani! Ez lehet, hogy azt jelenti, hogy az én kutyám csak 5 percet fog tornázni, míg a másik 25 percet; mi talajon végzett feladatokat csinálunk, mások a víz alatti futópadon dolgoznak; valakinek szüksége lesz kiegészítő kezelésekre (lézer, ultrahang, elektroterápia, mágnes stb.), nekünk viszont a masszázs és a gyógytorna többet fog segíteni… A kutyák életkora, a betegség jellege, a sérülés fajtája és ideje stb. mind meghatározóak. Fontos szem előtt tartani a terápiás célunkat: pl. egy fiatal kutyát szeretnénk fokozatosan visszavezetni a sportba egy sérülés után vagy egy idősebb kutyus rehabilitációját végezzük, esetleg egy preventív (betegséget megelőző) jellegű foglalkozásról van szó. Egy kezelés-sorozaton belül is változik 1-1 alkalom felépítése: módosulhat az aktív torna és a manuális kezelés idő-aránya, új feladatokkal, terápiás módszerekkel és eszközökkel bővülhet. Előfordul az is, hogy időközben átváltunk egy másik terápiára: abbahagyjuk a hidroterápiát vagy befejezzük az ultrahang-kúrát és más területekre fektetjük a hangsúlyt pl. a talajon és eszközökön végzett aktív gyógytornára. Közbeszólhatnak váratlan események is: hiába kezd egy kutya hátfájdalom miatt fizioterápiára járni, ha egy más jellegű, súlyosabb probléma felmerül. Ilyenkor újratervezünk és egy ideig az aktuálisan nagyobb problémával fogunk hangsúlyosan foglalkozni. 

Mindig el szoktuk mondani a gazdiknak, hogy mit miért csinálunk és ezek a terápiás módszerek egyike sem jobb vagy rosszabb, mint a másik! Az aktív feladatok ideje is személyreszabott és nem verseny.  

A lényeg az, hogy az adott pillanatban, mi az ami legmagasabb szinten szolgálja a hozzánk érkező kisállatok gyógyulását!