Spinal walking

Tiktakot júniusban operálták egy ismeretlen gerinc trauma miatt. A műtét után 2 héttel találkoztunk először. Nem volt mély fájdalomérzete és az ínreflexei normo-, illetve hyperreflexiásak voltak. Már akkor látszódott, hogy ügyesen képes egyensúlyozni a mellső lábaival, időnként a törzsét is képes volt megemelni vízszintes helyzetbe.

A kezelés során detonizáló és tonizálótiktak_fizioterapia masszázst, reflexgyakorlatokat, ingerfogásokat, passzív kimozgatást, nyújtást, mágnes-, illetve elektroterápiát alkalmaztam. Teltek a hetek, de Tiktak nem mutatott javulást a szó hagyományos értelemben: a mély fájdalomérzetnek, tudatos mozgásnak nem volt nyoma, de Tiktak mégis elkezdett járni. A jelenség neve spinal walking, magyarul gerincvelői járás.

 

Ez egy rendkívül ritka állapot, sok feltételnek kell egyszerre jelen lennie. Elsősorban a gerincvelő sérülésének a T13-L3 közötti szakaszra kell esnie, ugyanis ettől feljebb található gerinc menti izmok akaratlagos működése szükséges a megfelelő testtartás kialakításához (a gerinc lefutása szabályos legyen, ne törjön szögbe), másodszor működőképes extensor-, flexor reflexnek illetve a keresztezett extensor reflexnek kell jelen lennie (ez utóbbi kóros reflex). Amikor ez a jelenség Tiktak esetében nyilvánvaló vált, elkezdtünk a víz alatti futószalagon dolgozni. Gyakoroltuk a járást, ugyanis a felhajtóerő miatt könnyebben és többet tudott ebben a közegben mozogni.

Kezdetben csak néhány lépést tudott tenni, néhány héttel később már szinte folyamatosan képes volt sétálni. Elektroterápiával, stabilizációs gyakorlatokkal a reflexeket és az izomzatot erősítettem, illetve a manuális kezelésekkel az esetleges káros, következményes folyamatokat próbáltam megelőzni (az ízületi mozgáspályák csökkenését, illetve az izmok atrófiáját). Tiktak reflexes járása szépen fejlődött, egyre ügyesebben, hosszabban mozgott.
Fontos tudni, hogy ez a típusú járás csak hasonlít a normális, fiziológiás járáshoz. Valójában ilyenkor a beteg nem képes akaratlagosan koordinálni a hátsó végtag mozgását. Pl. nem képes tolatásra, hirtelen irányváltáskor elveszítheti az egyensúlyát, nem tud lépcsőzni, ugrálni, stb… Ugyanúgy mint a teljes bénulás esetében nincs fájdalomérzete, tehát ügyelni kell a biztonságos környezetre, illetve a széklet- és vizeletürítés sem szabályozott.
Egy súlyos gerincvelő sérülést követően a legtöbb esetben teljes mozgásképtelenség alakul ki melynek végső megoldása a kutyakocsi, de bizonyos, ritka esetekben a spinal walking lehetőséget biztosít a segítség nélküli járásra, még ha az nem is tökéletes. A fentebb felsorolt feltételek mellett a spinal walking kialakulásához és fejlesztéséhez elengedhetetlenek a különböző fizioterápiás módszerek.

Videó: https://www.facebook.com/ebfizio/videos/841286662550629/

Rostás Luca
kutya-fizioterapeuta
Tel.: +36 70 3866285
http://ebfizio.hu/
http://www.facebook.com/ebfizio