A kutya-fizioterápiáról általában

Ma már szinte az ország egész területén szakképzett, jól felkészült kutya-fizioterapeuták állnak a gazdik rendelkezésére, képzésükről elismert oktatók közreműködésével a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság gondoskodik. A kutya-fizioterápia hazánkban a kevésbé ismert gyógymódok közé tartozik, annak ellenére, hogy a humán gyakorlatban teljesen természetes az, hogy ortopédiai vagy neurológiai probléma esetén gyógytorna, elektroterápia vagy masszázs egészíti ki a rehabilitáció folyamatát.

A fájdalomcsillapítás az elsődleges

Az elsődleges cél minden esetben a fájdalom csillapítása, azt követően a mobilizáció folyamata következik, amely visszavezeti az állatot a mozgás és az egészség világába. A rehabilitáció időtartama változó, de általánosságban elmondható, hogy a teljes gyógyulás hetekig, akár hónapokig is eltarthat a probléma súlyosságától függően.

Az alkalmazható módszerek rendkívül sokszínűek: a vezetett, passzív tornától az aktív mozgásig, a masszázsig, a mágnesterápiától a hidroterápiáig számos lehetőség áll a rendelkezésünkre. A fizioterapeuta dolga az állapotfelmérés, majd terápiás terv felallítása és az állatok kezelése. Ezen felül megtanítja a gazdikat néhány egyszerű gyakorlat végrehajtására, mellyel otthon segíthetik az alkalmazott terápia eredményességét.

Fontos tudni azonban, hogy a fizioterápiás kezelés csak állatorvosi diagnózis megléte és a kezelőorvossal való folyamatos kapcsolattartás mellett lehet igazán eredményes, hisz az állatorvosi gyógyító munka kiegészítése a feladatunk. A kezelések történhetnek az erre a célra berendezett rendelőben, illetve a kutya lakhelyén is.

Terápiás terv a teljes gyógyulásért.

Műtétek után általában a varratok kiszedését követően találkozunk a betegekkel és a teljes gyógyulásig segítjük, hiszen az állapotuk javulásával a terápiás tervet is folyamatosan módosítjuk.

A gazdik bátran forduljanak fizioterapeutához kutyájuk ortopédiai, neurológiai vagy bármilyen mozgással kapcsolatos problémája esetén! A teljesség igénye nélkül néhány gyakori eset amelyekkel a legtöbbször találkozni: porckorongsérv, különböző eredetű bénulások, törések, ficamok, szalagszakadások, izom, -ín betegségek, ízületi diszpláziák, artrózis, különböző műtétek utáni rehabilitáció.

Például a porckorongsérvvel járó bénulások rehabilitációja fizioterápia nélkül nem vagy sokkal lassabban következik be. A speciális ingermasszázs, a reflex-gyakorlatok, majd a koordinációs gyakorlatok nagyban segítik a kutyák állapotának javulását. Sajnos akadnak olyan esetek, amikor a teljes gyógyulás már nem érhető el, de amíg ez kiderül a legszerencsésebb az, ha mindent elkövetünk a javulás érdekében, illetve a terapeuta segítséget nyújthat a kutyák mindennapi életének könnyítéséhez. Szerencsére már léteznek a kutyákat mozgásában segítő eszközök is: a speciális hámok, kutyakocsik, ortézisek.

Az ízületeket érintő gyulladások, porckopások (artrózis, artritisz) esetén a betegséget gyógyítani nem, de a fájdalmat csillapítani képesek vagyunk, így az állatok életminőségét is pozitív irányban tudjuk befolyásolni. Törések esetén nemcsak a csont sérül, hanem az azt körülvevő egyéb szövetek is, amelyek komoly fájdalommal, izom-rendellenességekkel járnak.

A fizioterápia eszközeivel képesek vagyunk letapadásokat, izomkontraktúrákat oldani, izomtónust befolyásolni és ezzel megadni a fájdalommentes, teljes gyógyulást elősegítő izomállapotot. Ugyanez érvényes a különböző fájdalmak (pl. kereszteződő szalagszakadás) okozta sántaság miatt kialakult kóros állapot esetén.

A kutyák bármihez, akár bénuláshoz, végtag-amputációhoz is képesek alkalmazkodni. Manapság már gyakran láthatunk három lábbal, vagy kerekeskocsival vidáman szaladgáló állatokat. A tartós fájdalmat azonban ők sem viselik el. A fájdalomcsillapítás természetes módja a fizioterápia, mely a gyógyítás folyamatában remélhetőleg lassan elfoglalja az őt megillető helyét, ezzel elismert lesz majd annak megelőző szerepe is.

Rostás Luca
kutya-fizioterapeuta
Tel.: +36 70 3866285
http://ebfizio.hu/